Most nőhet csak igazán a rezsitartozás


Szeptember 1-jétől jelentősen, csaknem 20 százalékkal emelték Ukrajnában a lakossági áramfogyasztás díját, miközben a rezsi fizetése egyre többeknek okoz komoly nehézséget.

A befizetések 6-8 százalékkal visszaestek, a regionális fejlesztési, építés- és lakásügyi minisztérium adatai szerint a lakossági rezsitartozás eléri a 12 milliárd hrivnyát, ami csaknem 154 milliárd forint.

Az áram díja Ukrajnában sávosan emelkedik. A havi 100 kilowatt fogyasztásnál eddig egy kilowatt 37 kopijkába került, szeptembertől viszont 45,6 kopijkába. A 100-600 kilowatt közötti fogyasztás esetében egy kilowatt 79 kopijkába, az e feletti fogyasztásnál pedig kilowattonként 1,48 hrivnyát kell fizetni.

Szakértők rámutattak arra, hogy míg korábban az alsó sáv határa havi 150 kilowattnál volt, ezt levitték 100 kilowattra, amit bizonyosan túllép egy átlagos család havi fogyasztása. Az áremelés éppen ezért azoknak a családoknak lesz nagy érvágás, akik a kisfogyasztói rétegbe tartoztak, és eddig is nehezen tudták a rezsiszámláikat fizetni.

Közben szeptember 1-jétől a kormány átlagosan 13 százalékkal emelte a létminimumot, a minimálbért, és a nyugdíjakat. A létminimumot havi 1330 hrivnyára, a minimál nyugdíjat 1074 hrivnyára, a minimálbért pedig 1218 hrivnyáról 1378 hrivnyára (17 667 forintra).

Az állam által dotált lakossági rezsi fokozatos piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltétele volt ahhoz, hogy hitelt nyújtson Ukrajnának.

Az IMF februárban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev március 13-án kapta meg. A következő, 1,7 milliárd dolláros hitelrészlet utalását július végén hagyta jóvá az IMF igazgatósága.

Komoly könnyebbséget jelent Ukrajnának az, hogy augusztus végén sikerült megállapodni a nemzetközi hitelezőivel adóssága átalakításáról. Az ország tartozásának 20 százalékát a magánhitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik. Ezzel gyakorlatilag az államcsődöt kerülte el Ukrajna.

Közben egyre növekszik Ukrajna év elejére jelentősen megcsappant arany- és devizatartaléka. Augusztus végén a tartalékszint 12,617 milliárd dollár volt, két milliárddal több, mint egy hónappal korábban. Az idei év elejére 7 milliárd dollárra csökkent a jegybanki devizatartalék, míg egy évvel korábban még 20 milliárd dollár volt.

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter bejelentette, hogy az év első nyolc hónapjában a tervezettnél csaknem 25 milliárd hrivnyával több bevételre tett szert az állami költségvetés a decentralizációnak és az új adópolitikának köszönhetően. Az idén január és augusztus között 364,4 milliárd hrivnya bevétele lett az állami büdzsének, ami 34,8 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában volt.

Forrás: MTI