Porosenko: hadiállapot bevezetése esetén elmarad az alkotmánymódosítás


Elmarad az úgynevezett decentralizációs alkotmánymódosítás, amely nagyobb önrendelkezést biztosítana a helyi közösségeknek, beleértve a kelet-ukrajnai térséget is, amennyiben hadi- vagy szükségállapotot kell bevezetni Ukrajnában – jelentette be szerdán Petro Porosenko ukrán elnök a regionális fejlesztési tanács ülésén.

Az államfő szavai szerint az alkotmánymódosítás sorsa a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások teljesítésének folyamatától függ.

Ha Moszkva mégis úgy dönt, hogy eltemeti a minszki megállapodásokat, akkor visszatérünk az eredeti alkotmányhoz! Ha ne adj isten, a helyzet odáig fajul, hogy hadi- vagy szükségállapotot kell bevezetnünk, akkor semmiféle szavazás nem lesz az alaptörvény módosításáról”

– tette hozzá Porosenko.

 

Az alkotmánymódosítást első olvasásban 265 képviselő támogatta. A végleges szavazáskor azonban már a 450 fős ukrán parlament kétharmadának, azaz több mint 300 képviselőnek a szavazata szükséges az előterjesztés elfogadásához. Az Oleg Ljasko vezette populista Radikális Párt bizonyosan továbbra sem támogatja majd az alkotmány módosítását, mivel az augusztus 31-i szavazás után 21 tagú frakciójával kilépett a kormánykoalícióból. Még nem tudni, hogy a parlament mikor tűzi napirendjére a végső szavazást az alkotmánymódosításról.

A regionális fejlesztési tanács ülésén Porosenko bejelentette, hogy rendeletet írt alá az október 25-én tartandó helyhatósági választások tiszta, demokratikus és átlátható lebonyolításának biztosításáról. Kiemelte, hogy október 25-én arányossági elvre épülő, nyílt listás választások lesznek Ukrajnában.

mti