Új módon ellenőrzik a 90 napos itt-tartózkodást


Tiszta vizet öntött az Ukrajnába beutazó külföldi állampolgárok itt-tartózkodására vonatkozó szabályok tekintetében a Munkácsi Határőrség sajtószolgálata.

A közlemény kitér arra, hogy idén júliusban a belügyminisztérium rendeletileg szabályozta ezt a kérdést. Kárpátalján különösen aktuális ez a téma, mert különböző okoknál fogva sokan más ország útlevelével utaznak be ide, és tartózkodnak itt hosszasan. Számukra hatványozottan hasznos lehet ez az információ, hogy kiutazáskor ne érje őket kellemetlen meglepetés a határon.

A lényeg: azok a külföldi állampolgárok, akiknek nem kell vízumengedély az Ukrajnába utazáshoz – ilyenek a magyar állampolgárok is –, 180 nap leforgása alatt 90 napot lehetnek itt. Ezt az időszakot egyhuzamban, vagy részletekben is az országban lehet tölteni. A 90 napos határidőről eddig is tudtunk, de sokan abban a tévhitben voltak, hogy a számláló az első belépéstől indul. A belügyminisztérium legújabb tájékoztatója szerint ez nem egészen így van. A 90 napot úgy számolják ki a határon, hogy a kilépés napjához viszonyítva visszamenőleg nézik a 180 napot. Például, ha valaki ma, szeptember 9-én utazik ki Ukrajnából, akkor a határőrök azt ellenőrzik, hogy az előző fél évben, tehát március 9-e óta hány napot töltött el együttesen itt. Amennyiben az illető tartózkodása meghaladta a 90 napot ebben a periódusban, adminisztratív eljárás útján pénzbírságot szabnak ki rá.

A 90 napot belépéskor is figyelembe veszik. A logika ugyanaz, azt veszik alapul, hogy a belépés szándékának napjától visszafelé ellenőrzik a 180 napot, s csak akkor engedélyezik a belépést, ha összesen még nem tartózkodott itt 90 napot. Amennyiben már kimerítette azt, megtagadják tőle a belépést, de ebben az esetben nem szabnak ki büntetést, „csak” visszafordítják.

A dokumentum azt is rögzíti, kiknek áll jogában a külföldiek ukrajnai tartózkodásának időtartamát kontrollálni. Mint kiderül, erre nemcsak a határőrség jogosult, hanem a migrációs szolgálat munkatársai is. Ők bármikor és bárhol tarthatnak mélységi ellenőrzést is.

Bár a közlemény nem tér ki rá, de úgy tudjuk, jelenleg az ukrán határőrök még nem rendelkeznek olyan automatikus úti okmány vizsgálórendszerrel, ami magától összeadja a napok számát. Az egyenruhásoknak az átkelőkön az útlevélben szereplő bélyegzők alapján kell kiszámolni a tartózkodás idejét. Tapasztalatok szerint amennyiben valaki útlevelében túlságosan sok a pecsét, akkor nem bíbelődnek azzal, ám ha viszonylag kevés, akkor nem restek számolgatni. Már eddig is számtalan esetben róttak ki büntetést emiatt.

Akkor kerülnek igazán bajba az érintettek, köztük nagyon sok ukrán–magyar kettős állampolgár, amennyiben automatikus lesz ez a vizsgálórendszer. Információnk alapján az erre vonatkozó informatikai fejlesztés már javában folyik…