Visken indul a Magyarok Zenéje


Visken veszi kezdetét az idei Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat. A helyi művészcsoportoknak is fellépési lehetőséget biztosító sorozat a határon túli helyszínek után a Pesti Vigadóba szervezett jótékonysági gálakoncerttel zárul november 8-án.

A szervezők MTI-hez eljutatott közleménye szerint a szerdai alkalmon fellépnek a Viski Bicskások, Agócs Gergely és Agócs Julianna, valamint Pál István “Szalonna” és bandája is. A sorozat szeptember 30-án a szlovéniai Lendván folytatódik, ahol többek között Kacsó Hanga Borbálát, a csángóföldi Kovács Krisztiánt és az erdélyi Markó Botondot láthatja a közönség.

Az október 7-i dunaszerdahelyi koncerten fellép a Tiszta Forrás Népdalkör, a Csallóközi és Dunaág Néptánccsoport, valamint a Pántlika zenekar is, október 18-án a szerbiai Magyarkanizsán pedig a Sebő együttes, Bakos Árpád és az Ethnokor áll színpadra Agócs Gergely és Agócs Julianna mellett. A sorozat utolsó határon túli állomása Nagyváradon lesz október 24-én, ahol többek között a Nagyvárad Tánczenekar is látható lesz.

A budapesti gálakoncerten – ahol Agócs Gergely, Agócs Julianna, Kacsó Hanga Borbála, a BorzsaVári népzenekar, Bakos Árpád és az Ethnokor, valamint Pál István “Szalonna” és bandája fellépését lehet megtekinteni – az idei sorozatot befogadó városok küldötteinek a Magyarországi Református Egyház közreműködésével CD-adományokat adnak át mintegy 2,5 millió forint értékben, emellett folytatják a korábban megkezdett gyűjtést is Kárpátalja számára.

A Pesti Vigadóba szervezett rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, egyházi védnöke Szabó István református püspök. Az estet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg – áll a közleményben.