200 mecsetet építene Németországban Szaúd-Arábia


Bár az öböl menti monarchia dúskál a pénzben, továbbra is totálisan érzéketlen a szíriai polgárháború elől menekülő hittestvérei iránt: senkit nem fogad be – írja az Atv.hu.

Az európai migrációs válság kapcsán sokan felteszik a kérdést, hogy a Közel-Keleten dúló konfliktusok elől menekülők miért nem az öböl menti országok felé veszik az irányt. Ott van például a dúsgazdag Szaúd-Arábia. Nos, ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a menekültek többségének esze ágában sincs olyan országban letelepedni, amely a világ élvonalába tartozik a kivégzések számát tekintve.

De ha vágynának, akkor sem mehetnének, Szaúd-Arábia ugyanis maximálisan érzéketlen a menekülni kényszerülő hittestvérei sorsa iránt. Míg az európai országok nagyvonalúan és szinte válogatás nélkül befogadják a menekülteket és bevándorlókat – Németország épp kedden jelentette be, hogy évente 500 ezer menedékkérőt telepít le -, addig az öböl menti országok és Szaúd-Arábia továbbra sem hajlandók beengedni a szíriai migránsokat. Ennek ellenére a szaúdi király „az iszlám mindkét szent helyének őrzőjének” titulálja magát.

A menekültek befogadása helyett azt találta ki a monarchia, hogy épít 200 mecsetet Németországban, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a libanoni al-Diyar napilapra hivatkozva. Arról egyelőre nincsenek konkrét információk, hogy mikor és hol épülnének a mecsetek, az építéshez ugyanis a német szövetségi kormány engedélye is szükséges. A cikk arról is megemlékezik, hogy nem minden közel-keleti ország érzéketlen a menekültek sorsa iránt: Jordánia és Libanon például menekültek millióit fogadta be.