A hivatásos hadsereg felé masírozik Ukrajna


Arszen Avakov ukrán belügyminiszter hivatásos hadsereg felállítását javasolja, Petro Porosenko ukrán elnök pedig utasította a védelmi minisztériumot és a fegyveres erők vezérkarát, hogy növeljék a szerződéses katonák számát a hadseregben.

Másfél éve tart a kelet-ukrajnai konfliktus, melynek már több mint 8 ezer áldozata van. Egy évvel ezelőtt, szeptemberben kötötték az első minszki fegyverszünetet, idén februárban pedig a másodikat. Felmerült a hadiállapot bevezetése is, de végül a támadások abbamaradtak. Legfrissebb hírek szerint a “normandiai négyek” telefonbeszélgetésük során békeszerződésről tárgyaltak.

A felemásra sikeredett mozgósítás miatt ukrán kormányban egyre gyakrabban hangzik el, hogy át kell térni a hivatásos hadseregre. Erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter számolt be saját Facebook-oldalán:

„A hadsereget most, azonnal hivatásos szerződéses alapokra kell helyezni, csökkentve a csapatok létszámát és növelve a valóban képzett katonák bérét, javítva ellátásukat. A rend, a felkészültség és a motiváltság felülmúl bármekkora létszámot. Ennek a megközelítésnek van jövője, a hadkötelesek összefogdosásának az utcán és a villamoson – nincs”

– írta Arszen Avakov.

Az ukrán állami vezetők is egyre többet látogatnak honvédelmi létesítményekbe, kaszárnyákba, katonai líceumokba, lőterekre, hadiüzembe, szakértők szerint ez azt vetíti előre, hogy a jövőben Ukrajna teljesen átállhat a hivatásos hadseregre.

mti/karpathir