Jacenyuknak Lengyelország a példa


Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a reformok végrehajtása terén Lengyelország mintáját követik, és Varsó ukrajnai álláspontja nagyon fontos.

Számomra Lengyelország nagyon közeli. Nekünk Lengyelország a reformok mintapéldánya. Ők a saját példájukon bemutatták, hogyha belekezdenek a reformokba – még ha az elején nem is nagyon fogadták el őket -, és túljutnak a nehezén, a későbbiekben eredményesek lesznek, és így az Európai Unió tagjává lehet válni. Önök ezt bebizonyították” – mondta az ukrán miniszterelnök a lengyel miniszterelnökkel, Ewa Kopacz-cal folytatott varsói találkozója során.

Jacenyuk kiemelte, hogy a lengyelek álláspontja Ukrajnával kapcsolatban nagyon fontos Ukrajnának. „Többet kérünk Lengyelországból az ukrán kérdéssel kapcsolatban. Tudjuk azt, hogy a világon kevesen értenek meg úgy minket, mint ahogy Önök” – mondta Jacenyuk. Szavai szerint Lengyelország nem csak az EU tagja lett, hanem az Unió gazdaságának egyik fontos mozgatórugója. Az ukrán miniszterelnök varsói látogatása alatt Andrzej Duda elnökkel is találkozni fog.