Lavrov elismerte, katonai szállítmányt is visznek Szíriába


Katonai eszközöket is szállítanak humanitárius segélyekkel együtt a Szíriába tartó orosz repülőgépek – ismerte el csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Az Oroszországi Föderáció az érvényes szerződések keretein belül a repülőgépeken katonai célú eszközöket is küld Szíriába a humanitárius segélyek mellett” – mondta az orosz külügyi tárca vezetője.

Az Egyesült Államok korábban kételyeinek adott hangot a Szíriába segélyt szállító repülőgépek rakományával kapcsolatban, és ezért megkérte Görögországot és Bulgáriát, hogy ne engedélyezzék Moszkvának légterük használatát. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig szerdán öt nap alatt másodszor is beszélt Lavrovval, és megismételte az Egyesült Államok aggályait azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában.

A bolgár külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, országa nem engedélyezi az orosz repülőgépek áthaladását, mert olyan információkkal rendelkezik, amelyek tudatában komoly kétségei merültek fel a repülőgépek rakományával kapcsolatosan. A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy Oroszország elismerte, „katonai szakértői” Szíriában tartózkodnak, „segítséget nyújtva az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában”.

mti