Lefegyverzési programot indítottak a Luganszki Népköztársaságban


Összesen majdnem 4000 fegyvert és lőszert foglaltak le a Luganszki Népköztársaságban egy nap alatt – közli a RIA Novosztyi.

Egy nap alatt 3872 lőszert és fegyvert foglaltak le” – nyilatkozta az LNR hivatalos képviselője megjegyezve, hogy gránátok, automata fegyverek, puskagolyók, gránátvetők és más lőszereket is lefoglaltak az LNR vezetőjének lefegyverzési programjának keretén belül.

Közben Andrej Purgin, a DNR Népi Tanácsának vezetőjének menesztését mindkét képviselői frakcióval egyeztették, a Donyecki Köztársasággal és a Szabad Donbásszal – írja Novorosszia hírügynöksége. Erről Jevgenyij Orlov, a Szabad Donbássz képviselője nyilatkozott. „Egyeztetve a Donyecki Köztársaság frakció képviselőivel megértettük, hogy a véleményünk megegyezik. A teremben lévő képviselők közül csak hárman tartózkodtak. A többség, 70 képviselő támogatta ezt a határozatot” – mondta Orlov.

Mindkét népköztársaság jelentése szerint a tűzszünet müködik.  “Továbbra is működik a minszki egyezmények tűzszünetre vonatkozó pontja. „Egész éjjel csend volt, nem hallatszottak lövések” –jelentette ki Ivan Prihogyko, Donyeck Kujbisevi-kerületének polgármestere. Hasonlóan csendes volt az éjszaka a város más részeiben is, Makejevka, Gorlovka környéke is nyugodt volt.

Kapcsolódó hír, hogy az EBESZ nem vállalja a választások felügyeletét a DNR és LNR területén.