Magyarországon mozgósítják a hadsereget


Alig két nappal azután, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott, minden korábbinál drasztikusabb intézkedések kezdődtek a honvédségen belül – írja az Index.

A lap szerint a szerdán a honvédelmi tárca által fenntartott Honvéd Kórházban lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről. Ennél is nagyobb arányú belső vezénylésekre utal, hogy a laktanyákban mozgósítást rendeltek el. A gyorsítás valószínűleg annak köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn este előre be nem jelentett határszemlét tartott Röszke térségében.

Az M1 Híradója szerda este arról számolt be, hogy a Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal.

Eszerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településeken – írták.