Már számolgatják a napokat az ukrán határőrök


A tegnap már írtuk, hogy azok a külföldi állampolgárok, akiknek nem kell vízumengedély az Ukrajnába utazáshoz – ilyenek a magyar állampolgárok is –, 180 nap leforgása alatt 90 napot lehetnek itt. Ezt az időszakot egyhuzamban, vagy részletekben is az országban lehet tölteni.

A 90 napos határidőről eddig is tudtunk, de sokan abban a tévhitben voltak, hogy a számláló az első belépéstől indul. A belügyminisztérium legújabb tájékoztatója szerint ez nem egészen így van. A 90 napot úgy számolják ki a határon, hogy a kilépés napjához viszonyítva visszamenőleg nézik a 180 napot. Például, ha valaki ma, szeptember 9-én utazik ki Ukrajnából, akkor a határőrök azt ellenőrzik, hogy az előző fél évben, tehát március 9-e óta hány napot töltött el együttesen itt. Amennyiben az illető tartózkodása meghaladta a 90 napot ebben a periódusban, adminisztratív eljárás útján pénzbírságot szabnak ki rá.

Azóta már olvasóink is jelezték, hogy a csapi határon és a kaszonyinál is tüzetesebben átforgatják az ukrán határőrök az útlevelet. Főleg azokét akiknek kevés pecsét van benne.  Volt olyan olvasónk akit már nem engedtek be Ukrajnába emiatt, de akadt olyan is akit pénzbírsággal sújtottak az ország elhagyásakor. A probléma csak még nagyobb lesz, amint elkészül az informatikai rendszer fejlesztése, hiszen akkor már a számítógép azonnal jelzi az Ukrajnában való tartózkodás időtartamát.

Kedves olvasó, ha ön is tapasztal hasonló esetet határátlépéskor kérjük írja meg nekünk. Email címünk: karpathir@karpathir.com!