Nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiófesztivál kezdődött Kárpátalján


Tizenhetedik alkalommal nyílt meg szerdán az Ungvárhoz közeli Ókemencén (Kamjanica) a Szülőföldem szép határa elnevezésű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztivál, amelyre ezúttal hat európai országból, közte Magyarországról neveztek be a nemzetiségi kisebbségek életét és kultúráját bemutató médiaalkotásokat.

A Kárpátalja Megyei Állami Tévé- és Rádiótársaság (KMÁTRT) által – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) anyagi támogatásával – szervezett háromnapos seregszemlén a nemzetközi zsűrinek 71 televíziós és 42 rádiós pályamunkát kell értékelnie öt kategóriában. A fesztiválon, hagyományainak megfelelően, idén is bemutatkoznak a Kárpátalján élő nemzetiségek. A rádiós kategória zsűrijének elnöke Pásztor Zoltán, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. munkatársa.

Kulin Zoltán, a KMÁTRT első vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a nehéz ukrajnai gazdasági helyzet miatt idén is magyarországi segítséggel rendezik meg a Szülőföldem szép határa fesztivált. Hozzátette: a nemzetiségi seregszemlén Ukrajna mellett Magyarország, Románia, Szlovákia, Szerbia, Montenegró, Németország és Ausztria alkotói képviseltetik magukat. Kiemelte, a fesztiválra 21 magyar vonatkozású alkotást neveztek, ebből 14-et Magyarországról.

Kulin azt is elmondta, hogy a kisebbségi médiafesztivál célja olyan dokumentumfilmek, televíziós és rádiós produkciók készítésének és bemutatásának ösztönzése, amelyek hozzájárulnak a nemzetiségek kulturális örökségének és értékeinek a megőrzéséhez, gondjaiknak a megoldásához. A hagyományos rendezvény folytatásával a szervezők azt is demonstrálni szeretnék, hogy Kárpátalján béke és nyugalom van. Úgy vélte, a nemzetközi érdeklődést és pozitív hozzáállást jelzi, hogy idén a korábbi évekhez viszonyítva jóval több alkotást neveztek a fesztiválra. A rendezvény kísérő programjairól szólva közölte: az eseményen részt vevők számára mesterkurzusokat, filmpremiereket, kirándulásokat és gasztronómiai bemutatót is szerveznek.
A fesztivál legjobb alkotásaiért járó díjakat a pénteki gálán osztják ki.

mti