Polgárháborús veszély Törökországban


Polgárháborús veszélyről beszélnek Törökországban, ahol török tüntetők támadtak kurd célpontokra. Előzőleg felháborodást váltott ki, hogy a törvényen kívül helyezett PKK kurd radikális csoport török katonákat ölt meg.

Törökország több városában nacionalista érzelmű tömegek támadtak meg kurd érdekeltségű intézményeket a török hadsereg és a radikális Kurd Munkáspárt, a PKK nevű fegyveres szervezet kiújult háborúja miatt. Ankarában felgyújtották a kurd érdekekért is kampányoló Népi Demokratikus Párt, a HDP székházát. Ez volt az a párt, amely a júniusi választásokon – sok török szavazó támogatása mellett – megtörte Erdogan elnök AK pártja abszolút parlamenti többségét.

A HDP képében a történelem során első ízben jutott be kurd párt a török parlamentbe és szerzett 80 mandátumot. Egyes kommentátorok szerint most azért tartanak előrehozott parlamenti választásokat Törökországban – a sikertelen kormányalakítási kísérletek után -, mert az AK azt reméli, hogy vissza tudja szerezni az abszolút többséget.

Közben azonban a kormány által indított PKK-ellenes kampány feszültséget szít a radikális szervezetet nem támogató törökországi kurdok és törökök között is. Támadás érte újságok szerkesztőségeit is. Az egyik legnagyobb országos lap, a Hürriyet szerkesztőségét például dühös tömeg vette körül és Recep Tayyip Erdogan elnököt éltető jelszavakat skandált. A nemzeti érzelmű tiltakozók szerint a lap hamisan idézte az elnöknek a válsággal kapcsolatos szavait.

Mindeközben a török hadsereg és légierő kemény kampányt folytat a PKK ellen Törökországban, Szíriában és Irakban is. A törökországi kurdok viszont régóta azzal vádolják a török vezetést, hogy összejátszott az Iszlám Állammal és ezért felelőssé teszik a júliusi véres merényletért, amelynek során egy törökországi kurd városban gyülekező fiatal aktivistákat robbantott fel egy iszlámista merénylő.

Azt követően, hogy a török légierő részt vállalt az Iszlám Állam elleni légiháborúban, de ezzel párhuzamosan hevesen bombázni kezdte az amúgy a dzsihádisták ellen harcoló PKK állásait, a kurd radikális szervezet fokozta a török hadsereg elleni támadásait.

Vasárnap egy útmenti pokolgép 16 török katonát ölt meg, egy keddi támadásban pedig 14 rendőr vesztette életét. A kampány kezdete óta már több, mint 100 török katona halt meg támadásokban, míg a törökök többszáz PKK-harcost öltek meg.

A korábban említett kurd HDP párt vezetője, Selahattin Demirtas azt mondta, hogy a kialakult helyzetben nehéz lesz megtartani a novemberre kiírt, előrehozott választásokat. Demirtas arról beszélt, hogy “az utóbbi két napban több, mint 400 támadást intéztek pártja ingatlanjai ellen”.

mti