Robert Fico: az EU „elárulta” Szlovákiát


Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy az orosz Gazprom és az európai partnerei között létrejött szerződés az Északi-áramlat gázcsővezeték bővítéséről olyan „árulás” volt, amely együttesen sok milliárd eurójába kerül majd Ukrajnának és Szlovákiának.

Ezt a The Moscow Times című lap közölte csütörtökön délután, a Reuters brit hírügynökség jelentését idézve. Az orosz lap emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a Gazprom és az európai partnerei olyan részvényesi szerződést írtak alá az Északi-áramlat-2 gázcsővezetők projektről, amely kikerüli majd Ukrajnát és a Balti-tenger alatt Európába halad, ezzel is közelebb hozva Európát a moszkvai energiaóriáshoz.

Hónapokon át arról beszéltek az Európai Tanácsnál, hogy szükség van Ukrajna megsegítésére, és hogy maradjon gáztranzit ország. Továbbá arról is szó esett, hogy kapjon segítséget a nehéz téli hónapok átvészeléséhez” – hangoztatta Fico az Arseniy Yatsenuk ukrán miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

„Hirtelen bejelentés hangzott el a Gazprom részéről szerződés aláírásáról nyugat-európai tagállamok vállalataival az Északi- áramlat másik ágának építéséről. Bolondot csinálnak belőlünk.” „Elárulták az EU egyik tagállamát – Szlovákiát…”

mti