Szereztek pénzt a gázra az ukránok


Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) együtt 500 millió dollárral támogatja Ukrajna téli gázvásárlásait – jelentette be szerdán Valerija Hontareva ukrán jegybanki elnök.

Hétfőn Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter azt mondta, az EBRD igazgatótanácsa szeptember végén dönt arról a kérdésről, hogy mekkora összeggel támogatja Ukrajna gázvásárlásait. A jegybanki vezető szerdán úgy fogalmazott, hogy az EBRD 300 millió dollárt, az IFC további 200 millió dollárt ad gázimportra Ukrajnának. A pénzt közvetlenül a Naftohaz ukrán energetikai cég kapja, amely az elmúlt négy hónapban a bankközi devizapiacon 700 millió dollárt vásárolt fel.

Ahhoz, hogy az ősz-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának föld alatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter, augusztus 24-én 14 milliárd köbméter földgáz volt. Ukrán számítások szerint a tározók feltöltéséhez szükséges mintegy 5 milliárd köbméter földgáz ára több mint 1 milliárd dollár.
Ukrajna jelenleg kizárólag Szlovákián keresztül importál földgázt. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, ennek csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

mti