Totális Jacenyuk elutasítottsága


Az ukránok elsöprő többsége, a lakosok 95 százaléka nem érzékeli a reformokat és nem is hisz az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette kormány erre irányuló erőfeszítéseinek sikerében.

A megdöbbentő eredmény a Razumkov Központ és a Demokratikus Kezdeményezések Közvélemény-kutató Intézet közös felmérése nyomán született. Mindössze 4,8 százalék válaszolta azt, hogy érzékeli Jacenyukék reformpolitikájának az eredményeit. Közel 50 százalék szerint a kormány valójában még hozzá sem látott az átalakításokhoz.

Az is érdekes, hogy az ukránok mely területeken tartják a legfontosabbnak a gyökeres reformok véghezvitelét. 65 százaléknyian a korrupcióellenes politika eredményessé tételét ítélik meg első számú feladatnak. 58 százalék mondta azt, hogy az igazságszolgáltatás reformjával kellene kezdeni. A nyugdíjreformot és a szociális ellátó rendszer megváltoztatását a megkérdezettek 40 százaléka sürgeti, az egészségügy megreformálását 36 százalék. A legkevésbé halaszthatatlannak (31 százalék) a hadsereg modernizálását, az ország védelmi képességeinek a javítását ítélik meg az emberek.