A hitelezők újra akarják tárgyalni Ukrajna államadósságát


A 2015. év folyamán kifutó hitelek birtokosai újratárgyalnák az ukrán adósság átütemezésének feltételeit – írja a Bloomberg ügynökség.

A hitelezők feje azon rövidtávú hitelek miatt fáj, amelyek speciálisan erre a célra kibocsátott értékpapírokban vannak, és az ukrán kormány által kialkudott 20 százalékos engedmény, valamint az új törlesztési határidők megállapítása miatt nem biztosítanak kellő hozamot az értékpapírok tulajdonosainak.

A Shearman & Sterling jogászcég képviselője szerint eredetileg úgy szólt a szerződés, hogy az eurokötvények tulajdonosainak is azonos feltételeket biztosítanak a kifizetéseknél. Most viszont a 2015-ben lejáró hitelek törlesztését nyolc évvel, 2023-ig elhalasztotta az ukrán kormány, így nem tudható, hogyan jutnak a pénzükhöz azok a hitelezők, akiknek féléven belül, 2015 év folyamán jár le a törlesztési határidő.

Az Oroszország felé való ukrán tartozás 3 milliárd dollár, ám Moszkva nem csatlakozott az átütemezést helybenhagyó hitelezők csapatához. Jacenyuk viszont az orosz hitelt is az átütemezettek közé értelmezi. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerint szó sem lehet a hitel átüzemezéséről, Ukrajna ez év végéig ki kell fizesse adósságát.