Bonyolult az ukrajnai tartózkodási engedély kérelmezése


Amint arról a KárpátHír elsőként írt, a megye átkelőhelyein szigorítottak a külföldi állampolgárok útlevélvizsgálatán. Kiemelt figyelmet szentelnek annak ellenőrzésére, hogy az illető nem lépte-e túl az Ukrajnában tölthető napok számát.

Minden egyes kilépéskor azt nézik, hogy az elmúlt 180 napban nem lépte-e túl a megengedett, 90 napos itt-tartózkodást. Belépéskor is ugyanez a gyakorlat. Annyi a különbség, hogy ha szabálytalanságon érik az utazót, kifelé még meg is büntetik, 510 hrivnya a minimális bírság. Minél nagyobb arányban lépte túl az itt-tartózkodás mértékét, úgy nő a befizetendő összeg is. Ha valaki Ukrajnába szeretne belépni, de már nem jogosult rá, mert az előző 180 napban kihasználta a kvótát, akkor egyszerűen csak megtagadják a beléptetését.

Szerkesztőségünk már arról is hírt adott, hogy az elmúlt napokban gyakoribbá váltak az ebből adódó büntetések. Amennyiben Önök is tudnak hasonló estekről, azokat nyugodtan írják meg nekünk, hátha egy-egy sztori vagy éppen tipp segíthet másokon.
Az ukrán–magyar kettős állampolgárokat igen érzékenyen érintő kérdés miatt utánanéztünk annak, milyen feltételek mellett kérelmezhet egy EU-s tagország állampolgára ideiglenes tartózkodási engedélyt Ukrajnában, hogy kiküszöbölhető legyen ez a 90 napos „mizéria”.

Az állami migrációs hivatal kárpátaljai főosztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ideiglenes tartózkodási engedélyért személyesen kell hozzájuk fordulni. Ki kell tölteni egy nyomtatványt, szükség lesz négy darab színes arcképre is. Mellékelni szükséges az útlevél közjegyzőileg hitelesített ukrán nyelvű fordítást, továbbá egészségügyi biztosítást szükséges kötni, valamint az adóhatóságtól kikérni egy ukrajnai adószámot. A nyomtatványban pontosan meg kell fogalmazni az ukrajnai tartózkodási engedély kiváltásának az indokát, amit igazolni is kell. Az igazoló dokumentumok attól függnek, milyen célból kéri a külföldi az engedélyt. Munkavállalás esetén az ukrajnai munkáltató erre vonatkozó megerősítő dokumentuma kell, családegyesítéskor a házasságlevél. Nagyon sok célból lehet folyamodni ilyen engedélyért, csak néhány közülük: tanulmányi, munkavállalási, családegyesítési, nemzetközi projektben való részvétel, egyházi, jótékonysági vagy önkéntes tevékenység, vállalkozói tevékenység, bank vagy más cég itteni munkatársi viszonya, tudósítói munka, tudományos, oktatási, vagy kulturális téren végzett munka.
A teljes lista és még több információ itt tekinthető meg!

A kérelmek elbírálási ideje 15 nap, kaptuk a felvilágosítást. Az engedély maximum egy évre szólhat, de az meghosszabbítható. Az engedély kiváltása pénzbe kerül: 84 hrivnya a szolgáltatás díja, plusz két adómentes létminimum összegét szükséges befizetni.