Magyarország kész segíteni Szlatinán


Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója és Voldoimir Csubirko, a megyei tanács vezetője nemrég Budapesten tárgyalt Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével.

Az aknaszlatinai sóbányák bezárása után a földalatti sókimosódási folyamatok folytatódtak. Innen a só a Tiszába kerül, onnan pedig a Dunába, például az utóbbi öt év alatt ötszörösére növekedett a Tisza sótartalma. Ebből a vízfolyamból négy ország nyer ivóvizet, és ezekből három az Európai Unió tagja. „Ukrajna képtelen egyedül megoldani a szlatinai sóbánya problémáját. Az ukrán kormánynak erre nincs pénze. Senki sem tervezte be a költségvetésbe a keleti háborút és emiatt sok projektet be kellett fagyasztani” – nyilatkozta a kormányzó, aki szerint a probléma megoldásában csak az Európai Unió segíthet.

Szijjártó Péter Magyarország és a Duna Stratégia szövetség segítségét ígérte, amely 14 országot számlál tagjai között. Magyarország a közeljövőben szakértőket küld Aknaszlatinára, hogy a helyszínen tanulmányozhassák a problémákat.