Turcsinov és a feltételei


Olekszandr Turcsinov megnevezte azokat a feltételeket, melyek érvényesülése esetén választásokat lehetne tartani a ma még felkelők által kontrollált donbásszi területeken.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) elnöke azt mondta, hogy amennyiben érvényesülnének a minszki egyezmények, az a konfliktustól terhelt övezet reintegrációját jelentené. Turcsinov két fő feltételt nevezett meg. Egyrészt szeretné, ha az orosz hadsereg katonái eltűnnének onnan fegyverzeteikkel együtt, másrészt pedig a határon helyreállna a teljes kontroll. Ebben az esetben lehetne önkormányzati választásokat tartani ott – jelentette ki. Ugyanakkor arról említést sem tett, milyen külön jogok illetnék meg a Donbászt, holott a nagyobb önrendelkezésük biztosításáról ugyanúgy rendelkezik a minszki megállapodás. Igaz, az ukrán fél már nem először értelmezi kivonatosan ezt az egyezményt…

Turcsinov leszögezte még, a Donyecki Népköztársaságban (DNR) október 18-ra meghirdetett választásokat Kijev nem fogadja el, mint ahogyan a Luganszki Népköztársaságban (LNR) tervezett novemberi véleménynyilvánítást sem.