Lavrov: vannak perspektívák a donbásszi tűzszünet tartósságára


Kijev emlékeztette Moszkvát a Minszk-2 határozatainak folyamatos teljesítésére – írja a Vesztyi. Erről Szergej Lavrov, Ukrajna külügyminisztere nyilatkozott.

„Persze, hogy támogatjuk Ukrajna elnökének nyilatkozatát a minszki egyezmény teljes betartására. Ha az ukrán fél még most is híve azoknak a kötelességeknek, amit február 12-én Minszkben magára vett, akkor ezekben az egyezményekben egyértelműen meg vannak fogalmazva a folyamatok sorrendjei. A tűzszünettel kell kezdeni. Istennek hála, most legalább van rá perspektíva, hogy a tűzszünet tartós lesz” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter elmondása szerint semmiféle ultimátumot nem nyújtottak Oroszországnak a normandiai négyek telefonbeszélgetése alatt. „Ukrajna elnöke a minszki egyezmény azon részeit emelte ki, amelyeket azután kell teljesíteni, miután Ukrajna megteszi az általam megemlített lépéseket. A telefonbeszélgetés alatt nem hangzott el semmiféle ultimátum és egy eléggé tárgyilagos beszélgetés folyt a február 12-i egyezmény teljesítésével kapcsolatban” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter így kommentálta az ukrán elnök azon követeléseit, hogy vonjanak ki minden egyes orosz zsoldos katonát és fegyvert a Donbásszról és állítsák helyre az ukrán-orosz határ ukránok általi ellenőrzését.