Putyin-Berlusconi találkozó volt a Krím-félszigeten


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke és Silvio Berlusconi, Olaszország korábbi miniszterelnöke a Krím-félszigeten lévő Gaszfort hegy lábánál találkoztak, ahol egy emlékművet állítottak fel a krími háború ideje alatt elhunyt Szardíniai Köztársaság katonáinak emlékére – írja a TASZSZ.

Az 1855-1856-os krími háború ideje alatt több mint kétezer olasz katona hunyt el a Krímen, ebből nagyjából harminc harcokban, a többiek pedig betegségekben. Az olasz kormány pénzén 1882-ben egy kápolnát építettek az áldozatok emlékére, de ez a második világháború ideje alatt megsemmisült. 2004-ben egy új emlékművet hoztak létre a Gaszfort hegy lábánál, de maga a temető már nem maradt meg.

Putyin és Berlusconi virágokat helyezett el az emlékmű mellett. Az orosz vezető felajánlotta, hogy hozzanak létre egy emlékparkot az olasz katonák emlékére. Úgy gondolja, hogy a torinói tüzérségi múzeum adatai alapján sikerülne megszerezni az elhunyt katonák neveit is, akiknek a neveit újból kőbe vésnék. Berlusconi hálásan köszönte az ajánlatot és megígérte, hogy személyesen is részt vesz a park létrehozásában.

Berlusconi személyes céllal érkezett a Krím-félszigetre. A Kreml képviselőjének szavai szerint nemcsak az olasz-orosz kapcsolatokról tárgyalhatnak, hanem a nemzetközi helyzetről is. „Az ilyen szintű politikusokkal és államszemélyekkel való minden egyes kapcsolatfelvétel – attól függetlenül, hogy hatalmon lévő személyről van szó vagy pedig sem – a diplomácia kategóriájába tartozik” – nyilatkozta Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára kiemelve, hogy ez egy fontos találkozó.

REUTERS

Putyin a Corriere della Sera olasz újságnak adott interjújából kiderült, hogy könnyedén tud beszélgetni Silvio Berlusconival és Romano Prodi volt miniszterelnökkel. „Akármilyen tisztséget töltsünk be, akárhol is dolgozzunk, elsősorban emberek vagyunk, és az emberek közötti bizalom nagyon fontos tényező az államok közötti kapcsolat építésében” – mondta Putyin.

Szavai szerint a korábbi miniszterelnökökkel könnyű kapcsolatot tartani. „Főleg azért, mert minden egyes olasz partnerem Olaszország érdekeit tartja szem előtt, és hogy megfelelőképpen biztosítsák Olaszország, az olasz gazdaság és az olasz politika érdekeit, jó viszonyt kell ápolniuk Oroszországgal” – mondta Putyin, aki szerint ez a jó kapcsolatuk alapja az olaszokkal.
Berlusconit szívesen fogadták a Krím-félszigeten. „Az Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt tiszteljük az olasz politikust” – mondta Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament vezetője. Berlusconi állítólag Jalta nevezetességeit is meglátogatja, és több találkozója is lesz.