Csökkenhet a külföldi autók ára


Szeptember 30-tól Ukrajnában eltörlik a külföldről behozott autókra még 2013-ban kivetett pótilletéket. Erre azután kényszerült az ország, hogy Japán még korábban panaszt tett emiatt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) és az Európai Uniónál (EU).

Az importautók behozatalára kiszabott pótadó megszüntetése némileg árcsökkenést eredményezhet, de annak mértéke túlságosan nagy nem lesz, mert ez az illeték 6,46 és 12,95 százalék között mozgott. A kisebb adóteher az 1500 köbcentisnél kisebb kocsikra vonatkozott, a magasabb kategória pedig az 1500–2200 köbcentis járművekre. Ebben a szegmensben így jobban érezhető lesz az ármérséklés. Szakértők szerint ha a változtatás után csökkennek az újautók árai, akkor az hatással lehet a használtpiacra is, s ott is valamennyivel lejjebb esnek az árak.

Akkor lehetne számítani nagyobb zuhanásra, ha Petro Porosenko elnök pozitívan bírálná el azt az elektronikus petíciót, ami augusztus 29-én jelent meg az államfő hivatalos honlapján, s amit azóta 25 ezernél már többen támogattak, márpedig így a kérdéssel kötelező foglalkozni az államfőnek. A lakossági beadvány célja, hogy töröljék el a külföldről behozott autók importilletékét és jövedéki adóját. A petíció benyújtói hozzáteszik, ilyen „szégyenteljes gyakorlatra az egész civilizált világban nincs példa”.