Gyerekbénulás: már a külföldiek vizsgálódnak


Már külföldi epidemiológusok vizsgálják Kárpátalján, van-e alapja a hónap elején az egészségügyi minisztérium által felvetett gyermekbénulás járványnak.

Az Egészségügyi Világszervezet független szakértője, Andriana Sztojka infektológus, egyelőre nem nyilatkozott a helyi médiának. Megszólalt viszont Tetyana Mico, a megyei egészségügyi főosztály megbízott vezetője, aki nem hivatalosan alátámasztotta, heveny petyhüdt bénulást találtak a két gyereknél, ami csak tüneteiben hasonlít a poliomyelitisre. A gyerekek állapota kielégítő. A hivatalnok nem zárja ki, hogy olyan védőoltáson átesettektől fertőződtek meg, akik potenciális hordozói a kórnak. Egyelőre az előző programokból megmaradt oltóanyaggal immunizálják a kicsiket, a beígért új szállítmány egyelőre nem érkezett meg vidékünkre.

Volodimir Markovics, ugyancsak megelőzve a hivatalos bejelentést, elmondta, a külföldi szakértő jónak minősítette a helyi infektológusok munkáját.

– A kijevi vizsgáló bizottság végső konklúziója szerint, melyet a megye 9.-én kapott meg, a két gyereknél poliomyelitisre hasonlító betegséget találtak, tehát klasszikus gyerekbénulás nem történt, ahogyan ezt mi elejétől fogva állítottuk – jelentette ki a megyei Köjál vezetője, s hozzátette, a szenzációhajhászás, vagy akár az inkompetencia is közrejátszhatott abban, hogy a minisztérium felvetette a járvány lehetőségét. Az eset azonban egyvalamire jó volt: rávilágított a súlyos oltóanyaghiányra, a vakcinálási rend elhanyagolására, ami az egész országban észlelhető.

Magyar Tímea, KISZÓ