Magyar sikerrel zárult az ungvári nemzetközi kisebbségi médiafesztivál


Három magyar produkciót díjaztak az európai országok kisebbségeinek életét, kultúráját és történelmét bemutató, péntek este zárult nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon az Ungvárhoz közeli Ókemencén (Kamjanica).

A Szülőföldem szép határa címmel 17. alkalommal megrendezett nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiós fesztiválon a nemzetközi zsűri két magyar tévéfilmet és egy rádiós alkotást díjazott. A Kárpátaljai Megyei Állami Tévé- és Rádiótársaság által – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) anyagi támogatásával – szervezett háromnapos rendezvényre hat országból 71 televíziós és 42 rádiós pályamunkát neveztek be.
A fesztivál fődíját, az Arany havasi gyopárt az Ez volt a sorsom című dokumentumfilm kapta. Hernády Zsolt alkotása Kápolnapuszta, az elnéptelenedett sváb szellemfalu történetét dolgozza fel. A település teljes férfi lakosságát kivégezte a bevonuló szovjet hadsereg, a túlélők nagy részét pedig a háború után származásuk miatt kitelepítették.

A legjobb operatőri munkáért járó díjban Szél Zsolt részesült A csendes Dunánál című dokumentumfilm képi világáért. A rádióműsorok kategóriájában a legjobb zenei rendezés díját Vasvári Annamáriának, a Magyar Rádió munkatársának az alkotása nyerte el.

mti