Piszkos bombát készíthetnek a terroristák Irán szerint


Teherán szerint valós a veszély, hogy régiójának terrorszervezetei “piszkos” atomfegyverre tehetnek szert, és be is vethetik – jelentette ki Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergiai szervezet vezetője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi ülésszakán.

“Irán komolyan aggódik a térségbeli terrorizmus utánpótlásának tendenciái miatt, és figyelmeztet az esetleges +piszkos+ atomfegyverek bevetésének veszélyeire” – hangsúlyozta Szálehi. Az iráni illetékes szerint a terrorszervezeteket támogató országoknak számolniuk kell azzal, hogy ennek a hozzáállásuknak következményei lesznek.

A tanácskozáson Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója bejelentette, hogy az iráni atomprogramnak a – Teherán és a hatok (Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) között született megállapodás alapján történő – ellenőrzését a NAÜ költségvetéséből és önkéntes felajánlásokból fedezik. A megállapodás értelmében a NAÜ 25 éven át ellenőrzi az iráni atomlétesítményeket.

A bécsi ülésszakon azt is bejelentették, hogy az orosz Roszatom megkezdte a fordói atomlétesítmény átállítását úgynevezett stabil izotópok előállítására. Szergej Kirijenko, az orosz atomenergiai állami vállalat vezetője közölte, hogy az orosz fél már megkezdte az Iránnal megkötött szerződésben foglaltak gyakorlatba ültetését.

Az iráni fél vállalta, hogy nem állít elő atomfegyver gyártására alkalmas plutóniumot, 15 éven át nem birtokol 300 kilogramm 3,67 százalékosra dúsított uránnál többet, átállítja atomlétesítményeit és ezeket kizárólag békés célokra használja fel.

mti