Tovább romlik az életszínvonal


Ugyan augusztusban megtorpant az áremelkedés Ukrajnában, sőt, 0,8 százalékos deflációt mértek, ám az év eleje óta a pénzromlás mértéke már meghaladta az 50 százalékot.

Az 52,8 százalékos éves inflációval Ukrajna magasan a legrosszabb mutatókkal rendelkezik a posztszovjet államok között. Csak összehasonlításul: Oroszországban 9,8, Moldovában 8,2 százalékos az éves infláció. Grúziában (5,4 %) és Kazahsztánban (1,8 %) pedig egészen jó a helyzet.
Az év eleje óta a legnagyobb mértékben a kenyér és más pékáru drágult, 62 százalékkal, a haltermékek ára 58 százalékkal, a napraforgóolaj, a tojás, a zöldség és a gyümölcs pedig dupla annyiba kerül, mint tavaly. Nem sokkal maradnak el a szolgáltatások díjai sem, főként a kommunális szolgáltatásoké. A gáz ára például 453 százalékkal emelkedett. És éppen ez az, ami még tovább generálhatja az inflációt, vele párhuzamosan pedig tovább csökkenheti az életszínvonalat. Szakértők szerint amikor a fogyasztók megkapják az első fűtési számláikat, az pánikszerűen hat majd minden másra is.

A kormány ugyan átlagosan 15 százalékkal növelte az alapvető szociális kifizetéseket, ám ez az évi, 50 százalékot meghaladó infláció mellett semmire sem elég.