Az EU-kívül hoznának létre menekülttáborokat?


A tagállamok többségének az az álláspontja, hogy az EU-n kívül kellene létrehozni azokat a menekülttáborokat, amelyekből elosztanák a menekülteket, állítja a bolgár külügyminiszter – írja a hvg.

A bolgár BTA hírügynökség szerint Daniel Mitov bolgár külügyminiszter újságírók előtt kedden azt mondta, Bulgária ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-n kívül hozzanak létre menekülttáborokat, és ez az álláspontja a tagállamok többségének. A külügyminiszter azt is mondta, kicsi a valószínűsége, hogy Bulgáriában hozzák majd létre a menekültelosztó központokat .

Hétfőn az unió igazság-, illetve belügyminisztereinek találkozóján nem született formális megállapodás a menekültbefogadási kvótákról, amit az Európai Bizottság elnöke javasolt. Jean-Claude Juncker javaslata szerint 160 ezer menekültet osztanának szét a tagállamok a kapacitásuk arányában. A menekültek befogadásával egyetértenek az uniós országok, a kötelező kvótákat viszont többen elutasítják, ezért a döntést október 6-ra halasztották.

A hvg úgy tudja, hogy a hétfői brüsszeli tanácskozáson részt vevő francia belügyminiszter négy országot említett, amelyek szembe mennek az európai szolidaritással: Magyarországot, Lengyelorsszágot, Csehországot és Szlovákiát.