Hatalmi harcok Kijevben


Kijevben egyre erősebben és botrányosabban folyik a harc a hatalomért. A nagy kérdés, hogy a végén ki marad állva, és ki fog törődni az emberek valódi gondjaival? – írja a Vesztyi.ru.
A Primorszki-kerületi bíróság előtt több tucat orvosi maszkot viselő, keménykötésű fiatal gyülekezik. Egyre többen vannak, és egyre hangosabban követelik, hogy a Jobb Szektor letartóztatott harcosait a bíróság helyezze szabadlábra. A jelszavak és a közbekiabálások alapján nem nehéz megállapítani, hogy a tüntetők szerint kitalált ürüggyel tartóztatták le az Automajdan és a helyi Jobb Szektor vezetőit. Szergej Szternyenko, a tömeg egyik szószólója szerint is igencsak rosszul összetákolt vád alapján fogták perbe vezetőiket.

Óvadék ellenében a bíróság szabadon engedte 60 napi időtartamra a letartóztatottakat, kivéve Jurij Szirotjukot, a Szvoboda párt tagját rendbontás vádja miatt nem engedik ki, sőt két hónapra előzetes letartóztatásba helyezik.

Dmitrij Jaros szerint a „szemét kijevi hatalom” vissza akarja állítani a forradalom előtti állapotokat és ezért provokálja az embereket.

A szélsőséges csoportok egyre inkább kicsúsznak a hatalom befolyása alól. Porosenko egy bő év alatt teljesen elvesztette befolyását az országban, jelenleg talán 20%-osra tehető a népszerűsége a megválasztását megelőző viszonyokhoz képest, amikor is többségi szavazattal lett Ukrajna elnöke.

Victoria Nuland is érzi, hogy valami nincs rendben, ezért sürgősen Kijevbe repült, hogy biztosítsa az USA támogatásáról a regnáló kormányt, és újabb 250 millió dollár támogatást ígérjen. Washingtont láthatóan nyugtalanítja az ukrán kormánykoalíció felbomlásának lehetősége. Ljasko radikálisainak kilépése után Tyimosenko és hívei, a Batykivscsina párt tagjai is ott akarják hagyni a parlamentet, legalábbis ezzel fenyegetőznek.

Szakértők szerint a helyzet rendeződésére nem kell sokat várni, az őszi helyhatósági választások után fordulhat a kocka, ám ma a legfőbb talány, ki ülhet majd bele a miniszterelnöki székbe.

Jacenyuk már nyilvánvalóan kegyvesztett lett nyugati támogatóinak köreiben, az új favoritok Grojszman, Tyimosenko, Jareszko és a grúz ex-elnök, Szaakasvili, aki szerint Ukrajna már Gabon szintjére csúszott le gazdasági mutatóit tekintve. Ő is élénken agitált az ukrán oligarchák elleni harcra, csakúgy mint pártfogója, Porosenko elnök.