Simicskó: használhatják a fegyverüket a határra vezényelt katonák


A legfontosabb feladata az lesz ezentúl is a katonáknak, hogy segítsék a rendőrök munkáját, mindenki abban érdekelt, hogy a tömeges illegális bevándorlást lefékezzük – ezt Simicskó István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A honvédelmi miniszter szerint az a cél, hogy tartani tudjuk a schengeni határokat, csak a legális határátkelőkön jöhetnek át a menekültek, és regisztráció nélkül nem léphet be egy migráns sem az országba. A tárcavezető elmondta: a magyar katonák nem ülhetnek a laktanyákban, 4300 fő már a határon van, ha bármilyen atrocitás lesz, hatékonyan fel tudnak majd lépni a rendőrökkel együtt. Hozzátette: az ideiglenes határzár egyes elemei még hiányoznak, ezek felépítésében is segítenek a katonák, valamint a rendőrökkel együtt járőrözni fognak a magyar határon.

A politikus arról is beszélt, hogy mikor használhatják a fegyvereiket a katonák. Simicskó István hangsúlyozta: a katonák a rendőrökkel párban járőröznek, és mindig a rendőr mondja meg, hogy milyen intézkedést kell éppen alkalmazni. Hozzátette: a katonák feladata, hogy nyomatékosítsák a rendőrök fellépését, fegyvert pedig akkor használhatnak, ha például fenyegetik a testi épségüket – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.