Uniós csúcsot hívna össze Németország


Németország, Ausztria és Svédország nem tudja viselni a menekültválság valamennyi terhét – mondta az osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után Angela Merkel. Németország és Ausztria ezért rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezi jövő hétre a menekültválsággal kapcsolatban.

Rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezi Németország és Ausztria jövő hétre a menekültválsággal kapcsolatban – jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A menekültválságot csak európai összefogással lehet megoldani – emelte ki Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján.

Németország, Ausztria és Svédország nem tudja viselni a menekültválság valamennyi terhét –tette hozzá. Vissza kell találni az „európai szellemiséghez” – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy a humanitárius válsághelyzet miatt helyes döntés volt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok ismét rendezett keretek között regisztrálhassák a menedékkérőket – mondta Angela Merkel.

mti