A kormány nem akar segíteni a lakosságon


A kormánynak adott lenne a lehetősége, hogy könnyítsen az emberek dolgán, és csökkentse az elviselhetetlenül megemelkedett kommunális díjakat. Az Arszenyij Jacenyuk vezette kabinetnek azonban esze ágában sincs a lakosság oldalára állni.

Jelenleg 7200 hrivnyába kerül ezer köbméter földgáz a lakossági fogyasztók számára. Eközben az állami gázszolgáltató, a Naftogaz 5800 hrivnyáért vásárolja az import gázt, míg a hazai kitermelésű földgáz ára ezer köbméterenként 1590 hrivnya. Ezen számok alapján teljesen logikus lenne a lakossági terhek csökkentése.

Mégsem teszi. Azért nem, mert az új szubvenciós rendszernek köszönhetően csak úgy „talicskázza be” a Naftogazba az állami pénzeket. Az idei évre 40 milliárd hrivnya áll e célra a rendelkezésére. Elviekben ez a dotációs rendszer a rászorultakat segíti, ám a pénzt nem ők, hanem a szolgáltató kapja. Eddig 3 millió ukrán család folyamodott segítségért, ez a szám a fűtési idény kezdetéig 4 millióra nőhet. A kormányban azzal hencegnek, hogy milyen sok ukránnak segítenek, abba viszont nem gondolnak bele, hogy ez a nagy szám azt is jelzi, mennyien nyomorognak ma Ukrajnában…