Félmilliárd dollár hitelt kap Ukrajna


A Világbank ügyvezető igazgató tanácsa úgy döntött, hogy 500 millió dollár hitelt folyósít Ukrajnának az ország pénzügyi szektorának megerősítésére – jelentették ma ukrán hírforrások a pénzügyi intézmény sajtószolgálatának közlésére hivatkozva.

Qimiao Fan, a Világbank ukrajnai ügyekben illetékes igazgatója egyúttal a reformok felgyorsítására szólította fel az ukrán kormányzatot.

“Csakis reformok útján lehet a stabilitást helyreállítani és újra gazdasági növekedést elérni Ukrajnában”

– hangoztatta.

Elismeréssel szólt ugyanakkor az ukrán kormánynak a gazdasági reformok terén elért eddigi eredményeiről, kijelentve, hogy a Világbank már látja a stabilizálódás első jeleit Ukrajnában.

A most elkülönített hitelt a pénzügyi szektor stabilizálására, azon belül is elsősorban a bankszektor megerősítésére nyújtja a Világbank. A Világbank szerint a strukturális reformok folytatódása mellett az ukrán gazdasági helyzet javulása már jövőre megkezdődhet.

A Világbank előrejelzése alapján Ukrajnában idén 7,5 százalékkal csökken a GDP, a bruttó hazai termék. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pesszimistább, 9 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált 2015-re. Ugyanakkor 2016-ban már 1-2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az ukrán kormányban és a nemzetközi pénzügyi intézményeknél.

mti