Minszkben ismét találkoznak a politikai és biztonsági alcsoport szakértői


Mindössze három nap telt el a normandiai négyek találkozója óta, amelyet a résztvevők összességében nehéznek, de eredményesnek neveztek, mivel néhány kérdésben sikerül kisebb előrelépéseket elérni. Az elkövetkező alcsoportülések eredményeitől függ, sikerülhet-e tovább lépni a kérdésekben a következő normandiai találkozón, október 2-án – közli a TASZSZ.

A 100 mm-nél kisebb kaliberű fegyverzet visszavonására vonatkozó egyezmények utolsó simítások előtt vannak, már több mint négy hónapja folyik a munka ez irányban. Kijev több ponton is elfogadhatatlannak nevezte a tervezetet, elsősorban az úgynevezett problémás települések melletti pozíciók feladása jelentette legtöbbször a vita tárgyát, ugyanis az ukránok a Popasznaja, Bahmutka és Scsasztyja települések melletti állásaikról nem akarják visszavonni fegyverzetüket.

A választások kérdése továbbra is éles vitákat vált ki a szemben álló felek között. Pierre Morelle, a politikai alcsoport vezetője olyan javaslatot tett, amely feloldhatja az ellentmondásokat. Szerinte október 2-án a Párizsban esedékes újabb normandiai találkozón végérvényesen pontot lehetne tenni erre a kérdésre is.

Kijev ugyanis olyan álláspontot képvisel, amely szerint Donbássz különleges státusza csak a választások után kerülhet napirendre, a választások csak a felkelők teljes megadása esetén kerülhetnek kiírásra. Nyilvánvaló a zsákutca, ahonnan csak Kijev rugalmasabb álláspontja lehet a kivezető út – véli Morelle. Az ukrán parlament határozata alapján azokon a területeken, amelyek nem tartoznak Kijev fennhatósága alá, nincs lehetőség helyhatósági választások megtartására. Ezért a DNR és az LNR saját választásokat írtak ki, az ukránhoz közeli időpontokban.

A berlini találkozó egyik eredményeként értékelhető, hogy Kijev hajlandó a kontaktcsoport keretein belül a választások megtartásának lehetőségéről tárgyalásokat nyitni DNR és az LNR egyes régióira vonatkozóan. Feltételként az ukrán törvények betartását és az EBESZ által képviselt kritériumokat nevezte meg Kijev képviselője, Pavel Klimkin külügyminiszter, aki szerint a nemzetközi közösség joga eldönteni, hogy az EBESZ kritériumainak megfelelnek-e a Donbásszban kiírt választások.

Vladiszlav Dejnego, az LNR képviselője szerint Kijev ilyen irányú javaslatot nem tett feléjük.