Putyinnal tárgyal Netanjahu a szíriai helyzet miatt


Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a következő héten Oroszországba látogat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon Moszkva egyre fokozódó szíriai szerepvállalásáról – közölték izraeli illetékesek szerdán. A miniszterelnök be fogja mutatni azokat a fenyegetéseket, amelyek a Szíriába szállított fejlett orosz fegyverzet miatt érik Izraelt, illetve amiatt, hogy ezek a fegyverek a Hezbollah libanoni síita milíciához, illetve más terrorcsoportokhoz kerülnek – mondta egy, neve elhallgatását kérő tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek.

Az izraeli kormányfői hivatal később megerősítette a Benjámin Netanjahu moszkvai látogatásáról szóló híreket.

A közelmúltban számos nyugati lap arról cikkezett, hogy Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában. Több olyan kép és felvétel is napvilágot látott, amelyeken feltételezett orosz haditechnikai eszközök láthatók harc közben. Moszkva először nem kommentálta ezeket az értesüléseket, de a minap elismerte, hogy fegyvereket szállít Bassár el-Aszad elnök kormányának, és “évek óta” orosz katonák tartózkodnak Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában.

Oroszország, amely Damaszkusz szövetségese, a katonai segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy a kormányhadsereg a leghatékonyabb erő az ország egy jelentős részét uraló Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen.

Szakértők szerint az orosz lépés a háború sújtotta közel-keleti országban több célt is szolgálhat. Amellett, hogy megerősíti Aszad kormányát és a hozzá hű fegyveres erőket, megalapozhat egy, a szíriai rezsimet és Iránt tömörítő új, az Iszlám Állam elleni koalíciót, illetve sokkal nagyobb befolyást biztosíthat Moszkvának Szíria jövőjének alakításában, miközben elvonja a figyelmet az ukrajnai konfliktusról.
MTI