Telefonon egyeztetett az amerikai és az orosz külügyminiszter


John Kerry amerikai külügyminiszter kedden telefonon eszmecserét folytatott orosz partnerével, Szergej Lavrovval, a megbeszélésnek témája volt a szíriai konfliktus is – közölte kedden Washingtonban a külügyi szóvivő – írja az MTI.

John Kirby a két miniszter tárgyalásának részleteiről nem adott tájékoztatást.
A Pentagon szóvivője, Jeff Davis kapitány hétfőn azt mondta, hogy a Latakia déli részén észlelt “emberek és dolgok mozgása” arra utal, hogy Oroszország egy előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre. Washingtonban felerősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Moszkva növeli a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének nyújtott támogatást.
Amerikai részről a négy és fél éve elhúzódó szíriai konfliktus rendezése egyik alapfeltételének tartják Aszadnak a hatalomból való eltávolítását és egy nem kirekesztő átmeneti kormány felállítását.
Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint egyébként Oroszország féltucatnyi korszerű T-90-es harckocsit, valamint 35 páncélozott harci járművet, tüzérségi ütegeket és mintegy 200 tengerészgyalogost állomásoztat Latakia térségében.
A tankok és a harci járművek a hétvégén hajóval érkeztek az Oroszország által a 70-es évek óta használt tartuszi kikötőbe. Az elmúlt hetekben Latakia repülőtere napi két orosz katonai szállítógépet fogadott.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a keddi Kerry-Lavrov-megbeszélésen szó esett az ukrajnai válságról, valamint a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentését szolgáló lépésekről is.

Kerry a hét végén Londonban fog tárgyalni Szíriáról és a migránsválságról. Pénteken érkezik, és vasárnapig marad ott – jelentette be a Kirby szóvivő.