A helyi lakosokat vetnék be az illegális migránsok ellen Ukrajnában


A közel-keleti népáradat feltartóztatására a lakosság bevonásával kívánnak ügynökhálózatot létrehozni Ukrajna uniós határai mentén – olvasható a Szabolcs Online mai cikkében.

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja négy uniós tagállammal, s ezen belül három schengeni országgal is határos. Geopolitikai helyzetéből adódóan tehát fennáll a veszélye, hogy a jelenleg Szerbia felől özönlő menekültáradat rövidesen a magyarok lakta ukrajnai megyén keresztül keres magának rövidesen újabb folyosót a gazdag észak-európai államok felé.

A portál szerint, Kárpátalján már most változni látszanak az eddig „kitaposott” menekült útvonalak, tájékoztatta a sajtót a Csapi Határőrosztag szóvivője. Ha eddig a fő irány az ukrán–szlovák határra irányult, most a többség Magyarországra próbál átjutni. Ennek Nazar Kalidassa szerint az lehet az oka, hogy Szlovákiában szigorították a bevándorlókkal szembeni eljárást, melyet követően a menekülttáborokba kerülők már nem járhatnak-kelhetnek szabadon, őrök vigyáznak rájuk.

„Mi nem építünk újabb kerítést, sem falakat” – jelentette be Omar Uzarasvili, az ukrán határőrség idegenrendészeti szakértője.

Helyette a lakossággal való szorosabb együttműködést kívánják előtérbe helyezni. Ezenkívül ideiglenes átkelőhelyek nyitását tervezik az ukrán hatóságok, ahol legalizálható lesz a menekültek határátlépése. Az ukrán határvédelmi szervek kijevi központja szerint is a helyi lakosokból toborzott ügynökhálózat lehet a legjobb megoldás.
Az állami határőrszolgálat kimutatása szerint az utóbbi napokban az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal nőtt az Ukrajnán át Nyugatra tartók száma.