Jóváhagyta az ukrán parlament a külföldi adósság átalakításáról szóló törvénycsomagot


Több mint kétharmados többséggel hagyta jóvá az ukrán parlament csütörtökön az ország külföldi adósságainak átalakításáról szóló kormányzati törvényjavaslat-csomagot. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közben leszögezte, hogy Oroszország sem kap Ukrajnától jobb feltételeket, mint azok a külföldi hitelezők, akikkel Kijev megállapodott adóssága egy részének elengedéséről, illetve a törlesztés halasztásáról.

A négy dokumentumot tartalmazó csomag minden javaslatát a 450 fős ukrán törvényhozás több mint 300 képviselője támogatta. Ezzel jóváhagyta a parlament azt a megállapodást, amelyet a kijevi kormány augusztus 27-én kötött a hitelezők bizottságával. Az egyezség szerint Ukrajna 18 milliárd dolláros államadósságából mintegy 4 milliárd dollárt leírnak, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik. Ennek kamata viszont egységesen 7,75 százalékra emelkedik.

Jacenyuk csütörtökön ismételten kijelentette, hogy jobb, ha Oroszország is elfogadja ezeket a feltételeket, mert ennél jobbra nem számíthat Kijevtől. Ukrajnának idén decemberben három milliárd dollár hitelt kellene visszafizetnie Oroszországnak. Kijev viszont ennek átalakítását is betervezte, ugyanilyen feltételek elfogadását javasolta Oroszországnak, amely azonban egyelőre nem hajlandó az egyezségre, a teljes kölcsön visszafizetését követeli az év végéig.

A hitelt még Viktor Janukovics, a posztjáról menesztett államfő vette fel. A kijevi Majdanon zajló európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetések közben, 2013 decemberében állapodott meg Janukovics Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfővel arról, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek első, 3 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban átutalta Oroszország. Az oroszbarát Janukovics menesztése után azonban Moszkva nem folyósította a kölcsön többi részét.

mti