“Kijev jobban tenné, ha a minszki egyezménnyel foglalkozna a szankciós listái helyett”


Az orosz külügyminiszter helyettese, Grigorij Karaszin szerint Kijev eddig csak imitálta a minszki egyezmények végrehajtását, most már szabotálja is azok megvalósulását. A magas rangú diplomata interjút adott a TASZSZ-nak a Gazdasági, Szociális Tanácsok és Hasonló Intézmények Nemzetközi Szervezetének ( AICESIS) soros moszkvai ülésén.

“Az Oroszország elleni hisztéria támogatása helyett a nemzetközi közösség Moszkvában, Európában és Amerikában azt várja el Kijevtől, hogy végre komolyan hozzáfogjon a minszki egyezmények végrehajtásához. Eddig minden arról tanúskodik, hogy Kijev eddig csak imitálta a minszki egyezmények végrehajtását, most már szabotálja is azok megvalósulását. Ez rendkívül nyugtalanítja a nemzetközi közvéleményt” – jelentette ki Karaszin.

Szergej Nariskin, az orosz parlament elnöke korábban kijelentette, hogy a szankciók ellenére Moszkva folytatja a párbeszédet Kijevvel.

„Ma egyre bonyolultabb és több komponensből összeálló helyzet alakult ki a világpolitika színpadán, amire csak együttes erővel lehet megoldásokat kidolgozni. Ehhez viszont nem csak a hivatalos politika lehetőségeire, hanem polgári kezdeményezésekre is szükség van” – húzta alá az orosz miniszterhelyettes.

„Egy hét múlva New Yorkban kerül sor az ENSZ jubileumi ülésére, amelyen a 2015. utáni fejlesztések tervei kerülnek megvitatásra. Konkrét dokumentumról van szó ,amely szabályozza az országok közötti kapcsolatok legfőbb paramétereit 2030-ig bezárólag. A tervek célja, hogy fejlessze és megerősítse ezeket a kapcsolatokat a gazdasági, politikai, szociális és környezetvédelmi területeken” – jelentette ki Grigorij Karaszin.

Az AICESIS 1999 július 1-jén alakult, 40 ország a tagja, Brüsszelben van a székhelye. A szervezet munkájában gazdasági és szociális intézmények, szakszervezetek és polgári kezdeményezésre alakult csoportok vesznek részt.