Magyar politikusokat és újságírókat tiltott ki Ukrajna


Szankciókat rendelt el 400 magányszemély és 90 jogi személlyel szemben Petro Porosenko. A kitiltottak listája az ukrán elnök honlapján olvasható.

A nem kívánatos személyek között magyarországi politikusok és médiaszemélyiségek is szerepelnek. Porosenko kijelentette, ez válaszlépés a kelet-ukrajnai felkelők bejelentésére, akik az általuk uralt területeken helyhatósági választásokat tűztek ki. A listán többnyire orosz állampolgárok találhatók, de szerepelnek köztük ukránok, a felkelő köztársaságok vezetői és több európai ország lakosai is.

A szankciók korlátozzák a tulajdonhasználatot, a bankszámlához való hozzáférést, az érintettek nem vihetnek vagyontárgyakat Ukrajna területén kívülre, továbbá vízumkorlátozással (kitiltással) is kell számolniuk.

A kibővített listán öt magyar állampolgár szerepel. Olyan politikusokról és újságírókról van szó, akik Ukrajna szerint Oroszország álláspontját támogatják az ukrajnai konfliktusban.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, és az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke

Szaniszló Adrienn, a Jobbik külügyi munkatársa

Széles Gábor üzletember, az Echo-TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa

Szaniszló Ferenc, az Echo-TV műsorvezetője

Gyóni Gábor, az oroszvilág.hu szerkesztője, az ELTE Történeti Ruszisztikai Tanszékének oktatója és tudományos munkatársa.

A kibővített szankciós listán egy cseh állampolgár, Gegalchij Aleksandr Viktorovich is szerepel. A cseh férfi üzletember, publicista és a Pidkarpatszka Rusz ruszin köztársaság híve, az ukrán kormány szerint a ruszin szeparatizmus egyik fő támogatója.

A listán szerepel még a BBC brit közszolgálati tévé több munkatársa is, pl.: Steve Rosenberg és Anton Csicserov.  Nem kell a közeljövőben kijevi kirándulást szerveznie Ronkin Alexander izraeli újságírónak, valamint Avigdor Eskin és Eidelman David izraeli politológusoknak sem.

Az Ukrajnára nézve veszélyes vállalat az orosz Aeroflot légitársaság, a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég és a Gazprombank pénzintézet is.

Nem az első eset

2014 decemberében Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét is kitiltották Ukrajnából. A képviselő akkor így nyilatkozott az esetről:

nemrég az ukrán határra érve tudtam meg, hogy 5 évig nem léphetek be az országba. Az ukrán hatóságok döntésüket semmivel sem indokolták. Ez a lépés a magánéletemet is érinti, hiszen feleségem kárpátaljai magyar és ukrán állampolgár, így a karácsonyt is kénytelen lesz családjától távol tölteni, valamint a két éves keresztlányomat sem látogathatom meg.

Korábban hasonló sorsra jutott Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is, aki szintén az ukrán határon értesült arról, hogy kitiltották az országból. Azóta sem kapott semmiféle tájékoztatást, vagy segítséget a magyar hatóságoktól.