Megkezdődött a Brave Warrior 2015 hadgyakorlat


Megkezdődött a Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlat, amely október 21-ig tart. A NATO-gyakorlatsorozat részeként csütörtök délelőtt magyar és amerikai katonák keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán.

A gyakorlatot megtekintette Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára és Timothy J. Daugherty dandártábornok, az amerikai 4. Lövészhadosztály parancsnokhelyettese. Colleen Bell azt mondta, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között fontos és szoros a biztonsági együttműködés, és Magyarország erős, megbízható és lelkes partnernek bizonyult a mostani együttműködésben.

A nagykövet rendkívül fontos mozzanatként értékelte a hadgyakorlatot. Úgy fogalmazott, hogy a NATO a béke, a biztonság és a stabilitás terén példás szerepet tölt be, és ennek a sikeres szövetségnek a munkáját folytatni kell.

A csütörtök délelőtt tartott bemutató során a magyar és az amerikai katonák együtt keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán. A terület egy része a HM gyakorlótere, egy része a győri önkormányzaté.

A magyar katonák, miután biztosították a folyó két partját, befejezték az építését egy úgynevezett pontonhídnak, amelyen később hat szakaszban összesen ötven, amerikai katonákkal teli katonai jármű, köztük Stryker típusú harcjárművek keltek át. A művelet biztosításaként a légteret Gripenek biztosították. A gyakorlattal egy időben a péri repülőtéren az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és a HM 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei C-17-es Globemaster szállítógépekből ugrottak ki.

A Magyarországon csütörtökön elkezdődött hadgyakorlat október 21-ig tart, a hat hét alatt Győr térsége után Újmajor és Várpalota térségében tartanak közös kiképzést és harcászati gyakorlatokat. A harcászati gyakorlaton összesen – de nem egy időben – hat nemzet több mint 1200 katonája vesz részt Magyarországon. A legnagyobb létszámban – mintegy ötszázan – az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák.

mti