Putyinnal tárgyalhat Obama

US President Barack Obama (R) and Russian President Vladimir Putin hold a bilateral meeting in Los Cabos, Mexico on June 18, 2012 on the sidelines of the G20 summit. Obama and President Vladimir Putin met Monday, for the first time since the Russian leader's return to the presidency, for talks overshadowed by a row over Syria. The closely watched meeting opened half-an-hour late on the sidelines of the G20 summit of developed and developing nations, as the US leader sought to preserve his "reset" of ties with Moscow despite building disagreements. AFP PHOTO/Jewel Samad

Barack Obama amerikai elnök fontolóra vette, hogy az ENSZ-közgyűlés új ülésszaka közelgő New York-i nyitányának alkalmából találkozzon-e orosz partnerével, Vlagyimir Putyin elnökkel – írta szerdai számába a The New York Times.

A Fehér Ház megosztott az orosz részről kezdeményezett tárgyalás ügyében, amelyekre Obama egyébként hajlik, csakúgy, mint tette ezt az Egyesült Államokkal szemben ellenséges Irán és Kuba esetében. Washingtonban megoszlanak a vélemények, hogy tárgyalni kell-e Oroszországgal. Az emellett szóló érvek szerint Moszkva meghatározó szerepet játszik a világ két legjelentősebb konfliktuszónájában, Ukrajnában és Szíriában, ezért a vele való egyezkedés elengedhetetlen. Az ellenvélemények szerint viszont egy ilyen eszmecsere Putyin kezére játszana, mert véget vetne a nemzetközi színtéren erőszakkal fellépő orosz vezető elszigeteltségének, és helyreállítná annak jelentős világpolitikai szereplői státuszát.

A liberális amerikai napilap rámutatott: Obama több mint egy éve elzárkózik attól, hogy négyszemközt tárgyaljon Putyinnal, akinek a telefonhívásait is kelletlenül fogadja az ukrajnai beavatkozása miatt kettejük között kialakult hidegháborúban. A múltbeli kétoldalú kommunikálás vagy eredménytelen maradt, vagy azt az oroszok kihasználták, vagy pedig mindkét eset fennállt.

Szíriában Oroszország kiáll Bassár el-Aszad elnök mellett, akinek távozását az Egyesült Államok régóta követeli. Obama viszont egy Aszaddal szembenálló gerillacsoportot támogat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcában. Az arab országban kialakult helyzet miatt a két külügyminiszter az elmúlt majd’ két hét alatt háromszor is beszélt telefonon egymással (szerdai moszkvai bejelentés szerint hamarosan ismét találkozik egymással).

A két vezetőnek azóta két fagyos, negyedórányi találkozója volt, az első Franciaországban, 2014 júniusában, a normandiai partraszállás évfordulóján, a másik Ausztráliában, novemberben, a G20-csúcs alkalmából. Ezek egyike sem volt hivatalos, “leülős” tárgyalás. Obama és Putyin legutóbb júliusban, az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött egyezmény apropóján beszélt telefonon egymással.MTI