Újabb szankciók Ukrajnában


Szankciókat rendelt el 400 magányszeméllyel és 90 jogi személlyel szemben Petro Porosenko ukrán elnök, válaszul arra, hogy a kelet-ukrajnai felkelők bejelentették, helyhatósági választásokat tartanak az általuk uralt területeken.

Porosenko a minszki békemegállapodást megsértő “illegális álválasztásnak” nevezte szerda este a felkelők által október 18-ra kiírt voksolást, amelynek megtartását a DNA nevű hírszolgálata szerint Olekszandr Zaharcsenko, a DNR vezetője rendelte el.

A minszki megállapodás értelmében Ukrajnában és a felkelő területeken egy időben, összehangoltan kellene helyhatósági választásokat tartani, de a kijevi vezetés szerint a felkelők, valamint azzal szomszédos területeken nem lehet megtartani voksolást a rossz biztonsági helyzet, illetve amiatt, mert nem biztosítható a voksolás tisztaságának megfelelő felügyelete. Ukrajna nagy részén október 25-én tartják meg a helyhatósági választásokat.

Az ukrán elnök szerdai rendeletében a felkelők lépésére válaszul új szankciókat hozott, illetve kiterjesztette a korábban elrendelt büntetőintézkedéseket “az Oroszország és más, a Krím elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésben hozható országok” magányszemélyei és jogi személyei ellen.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a szankciós listán szerepel az orosz Aeroflot légitársaság, a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég és a Gazprombank pénzintézet is. Ugyanakkor számos újságírót, így a BBC brit közszolgálati tévé három oroszországi munkatársát, valamint a német Die Zeit lap és számos spanyol és izraeli média riportereit is szankcionálták.

mti