Az USA hajlandó egyeztetni Oroszországgal a szíriai helyzet miatt


A washingtoni Fehér Ház közölte csütörtökön, hogy továbbra is hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban. Ennek előzménye, hogy az egyre jelentősebb szíriai orosz katonai jelenlét előrevetítette a két nagyhatalom közötti korlátozott együttműködés lehetőségét.

Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy szükség lehet ilyen megbeszélésekre a tévedések elkerülése érdekében, de nem derült ki, hogy ezekre milyen feltételekkel és mikor kerülhetne sor.
Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával.
Amerikai tisztviselők szerint naponta két orosz teherszállító repülőgép érkezik a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Latakia településen található légi támaszpontra, ahol korábbi értesülések szerint mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos, harckocsik, lövegek és más eszközök vannak.
A Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég a múlt héten olyan műholdfelvételeket közölt egy elemzésében, amelyen állítása szerint a légi támaszponton folyó építési munkálatok láthatók, harckocsik, helikopterek, tengerészgyalogosok érkeznek Latakiába, és egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő szerint az ott állomásozó orosz katonák száma már elérheti az 500-at. Moszkva azonban mindeddig tagadta, hogy légibázist építene Szíriában.

Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi hadi koalícióban. “Ezért vagyunk továbbra is nyitottak a taktikai, gyakorlati megbeszélésekre.”
Llyod Austin tábornok a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) vezetője a héten elismerte, hogy mindössze négy-öt olyan mérsékelt szíriai ellenzéki harcol Szíriában, akit az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az IÁ elleni küzdelemre, az amerikai kiképzési program eredeti céljai a jelenlegi állapotok alapján tarthatatlanok.
Meg nem nevezett tisztségviselők elmondták, hogy az Obama-kormány a program jelentős átalakítására készül: nem önálló harcoló csoportokat képeznének ki, hanem olyan lázadókat, akik csatlakoznának nagyobb kurd vagy arab alakulatokhoz. Felszerelnék őket amerikai kommunikációs berendezésekkel, és az volna a feladatuk, hogy célpontokat jelöljenek meg az amerikai légierő számára.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter tagadta csütörtökön az állami tévének nyilatkozva, hogy orosz katonák harcolnának Szíriában a kormányerők oldalán. Ha erre szükség lesz, akkor majd megkérik erre Oroszországot – tette hozzá.

MTI