Bezárják az oroszok az amerikai kulturális központot


Bezárja az orosz kormány az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének égisze alatt működő amerikai kulturális központot Moszkvában – közölte John Tefft amerikai nagykövet.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége mélységesen sajnálja, hogy az orosz kormány egyoldalúan döntött az orosz állami idegen nyelvű irodalmi könyvtárban működő amerikai kulturális központ bezárásáról – áll a nagykövet közleményében.

A központnak otthont adó könyvtár értesítette az amerikai intézetet, hogy a nagykövetséggel felmondta a szerződést, az amerikai állampolgárságú igazgatóját leváltja, és “teljes ellenőrzése alá vonja a központ tevékenységét” – közölte Tefft.

Az orosz állami könyvtár szerint azonban szó sincs a központ bezárásáról, nem függesztik fel a működését, a szerződés felmondása pedig csak technikai jellegű.
Bár a könyvtár szerint új megállapodás fog születni a felek között, az amerikai nagykövetség tisztviselői szerint az orosz fél meg akarja változtatni az intézetet működését azzal a céllal, hogy az amerikaiakat kiszorítsák onnan.

A könyvtár igazgatója, Vagyim Duda szerint az orosz állami intézmény ragaszkodik ahhoz, hogy a központ jelenlegi formájában folytassa munkáját, csupán azt kifogásolja, hogy működését az amerikai nagykövetség támogatja pénzügyileg. A könyvtár és a központ “együttműködésének meg kell felelnie az orosz törvények követelményeinek” – mondta.

A Moscow Times angol nyelvű orosz lap szerint a Kreml két törvénnyel is korlátozni tudja a “nemkívánatos” külföldi szervezetek működését az országban.
Az amerikai intézet elleni lépés összefüggésben lehet az orosz törvényhozás által 2012-ben elfogadott “ügynök törvénnyel”, amely kötelezi a külföldi támogatásban részesülő szervezeteket arra, hogy “külföldi ügynökként” regisztráltassák magukat, illetve a 2015-ben jóváhagyott rendelettel, amelynek értelmében “nemkívánatossá” lehet nyilvánítani az országra veszélyesnek minősített szervezeteket.

Az amerikai központ csak tavaly több mint 50 ezer orosz látogatót fogadott és több mint 400 kulturális és oktatási eseményt rendezett.

mti