Illegális bevándorlás: lezárták a horvát-szerb határt


A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig csütörtök estétől péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.

A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba – tette hozzá a horvát rendőrség.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nem sokkal korábban határzárat helyezett kilátásba arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns – 8000 – érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.

A szlovéniai Dobovánál a rendőrség megsokszorozott gyalogos járőrökkel és helikopterekkel ellenőrzi a Horvátországgal közös zöldhatárt.
A Reuters hírügynökség egy tévés forgatócsoportjának tagjai látták a dobovai vasútállomáson, amint néhány ember az ablakokon át megpróbálta elhagyni azt a Zágrábból érkező és Zürichbe tartó vonatot, amelyen mintegy 150, úti okmány nélküli migráns volt, és amelyet a szlovén hatóságok megállítottak. Rendőrök megakadályozták a migránsokat a szerelvény elhagyásában. A szlovén határrendészet szóvivője közölte, hogy a Horvátországból érkező migránsokat a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik. Napközben 24 migráns az obrezjei határátkelőnél, az A2-es autópályán gyalog akart bejutni Szlovéniába, de őket is visszaküldték – tette hozzá.

“Felkészülünk arra, hogy Bulgária felől is érkezik egy nagyobb migránstömeg. Szerbia azonban nem épít állandó elhelyezési központot a migránsok számára. Szerbia nem egy gyűjtőközpont vagy egy koncentrációs tábor, és senkit nem kényszerít maradásra. Viszont a területén mindenkinek megad mindent, amit kötelessége megadni, mert ezt teszi egy emberséges társadalom, mint amilyen a mienk” – jelentette ki a miniszter.

Norvégia 7,3 millió eurót adományoz Szerbiának és Macedóniának a menekültválságból fakadó gondjaik enyhítésére – jelentette be csütörtökön Berge Brende norvég külügyminiszter. Az összeg felét Szerbia kapja a menekültfogadási rendszer javítására még a tél előtt, a másik felét pedig mindkét ország kapja rendkívüli helyzetek kezelésére – tette hozzá. Brende dicsérte a szerb kormányt, a civilszervezeteket és a magánszemélyeket, amiért az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére nagylelkűen segítenek a rengeteg oda érkező menekültnek.

MTI