Jacenyuk miniszterelnök 16 milliárd dollárt követel a Gazpromtól


Az ukrán miniszterelnök szerint Oroszország túlszámlázta az elmúlt évek alatt leszállított gázmenyiséget, és Ukrajnát az Európába szállított gáz tranzitdíjának kiegyenlítésekor alulfizette. Az így keletkezett tartozás teljes összege Jacenyuk kalkulációja szerint 16 milliárd dollárra rúg. Ezen tartozás miatt Ukrajna a Stockholmi nemzetközi döntőbírósághoz fordult, és keresetet nyújtott be Moszkva ellen.

Az ukrán kormányfő ennek ellenére elismerte, hogy a korábbi szerződési formula, a „Vidd vagy fizess” alapján Kijev alperesnek ugyanezen bíróság előtt 27 milliárdos tartozása keletkezett a szerződés felmondásának pillanatában, ugyanis az ilyen típusú szerződések szerint ha a vevő nem veszi át az előre leszerződött, de még ki nem fizetett gázmennyiséget, úgy komoly büntetőszankciók elé nézhet. A „Vidd vagy fizess” teljes mértékben elfogadott szerződési formula az energiahordozók nemzetközi piacán. Jacenyuk az orosz keresetet indokolatlannak tartja.

Az ügy rövid története: 2014 június 16-án a Gazprom a Stockholmi Kereskedelmi Kamara Nemzetközi Bíróságához fordult, mivel az ukrán „Naftogaz” energiahordozókat szállító részlege felmondta a korábbi, még a Janukovics-kormánnyal kötött gázszerződést. Az ukrán cég szintén keresetet nyújtott be, mivel véleménye szerint Oroszország túlszámlázta az elmúlt évek alatt leszállított gázmenyiséget, és alulfizette Ukrajnát az Európába szállított gáz tranzitdíjának kiegyenlítésekor. Az ukrán kereset értéke összeségében 16 milliárd dollár, az orosz fél 27 milliárd dollár összegben határozta meg követeléseit.