Az orosz légibázist támadják a szíriai felkelők


Oroszország egyre nagyobb erőkkel avatkozik be a szíriai polgárháborúba, Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán.

Az orosz erők által használt szíriai tengerparti repülőtér elleni rakétatámadásról közölt videofelvételt szombaton az egyik jelentős lázadószervezet. A felvételen az Iszlám Hadsereg tagjai figyelmeztetik Oroszországot, hogy szíriai tartózkodásuk nem lesz békés, majd látszik, amint a harcosok rakétavetőt töltenek meg és támadnak vele egy hegyvidéki területen. „A Bászel repülőteret támadjuk, amelyből orosz támaszpont lett” – mondja az egyik harcos a videón.

A héten készült műholdfelvételek tanúsága szerint orosz harckocsik, páncélozott szállítójárművek érkeztek Latakia tartományba, és építkezés folyik a Bászel Aszad Nemzetközi Repülőtéren, ami megerősíti azokat az amerikai, izraeli és más jelentéseket, miszerint Oroszország Latakia kikötőváros déli részén előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre.

Oroszország szíriai beavatkozását bírálja a szíriai ellenzék és a több lázadócsoport. Oroszország azt állítja, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezettel akarja felvenni a harcot. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfőbb szövetségese, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában négyszer megakadályozta, hogy nemzetközi szankciókat vezessenek be Szíria ellen.

 

mti