Görög választások: vezet a Sziriza


A görögországi választásokon csekély különbséggel vezet az urnazárás utáni exit-poll eredményei szerint az eddig kormányzó baloldali Sziriza párt a jobboldalt vezető Új Demokrácia előtt. A Sziriza az első becsült eredmények szerint 30-34, az Új Demokrácia pedig 28,5-32,5 százalékos szavazati arányra számíthat. A két párt eredménye között olyan kicsi a különbség, hogy a sorrend még megfordulhat közöttük.

A harmadik helyezésre három pártnak van esélye: a szélsőjobboldali Arany Hajnal eredményét 6,5-8, a Görög Kommunista Pártét (KKE) 5,5-7 százalékra, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomét (PASZOK), illetve az eurózóna-tagságot támogató To Potami (A folyó) nevű balközép pártét egyaránt 4-5,5 százalékra teszi az exit-poll felmérés.
Az elemzők szerint várhatóan kilenc párt kerül majd be a parlamentbe, de szinte biztosra veszik, hogy a Szirizát nemrég az Athénnak szánt 86 milliárd eurós újabb uniós mentőcsomag feltételei miatt elhagyó képviselők közelmúltban alapított pártja, a Népi Egység nem éri el a bejutási küszöböt.

Tekintettel a csekély különbségre, a Sziriza székhelyén a hírügynökségi jelentések szerint óvatosan, de derűlátóan nyilatkoznak. A párt szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek “egyértelmű előnyről” beszélt, amely szerinte a szavazatok összeszámlálása után csak növekedni fog.

Panosz Szkurtletisz volt energiaügyi miniszter is úgy vélekedett, hogy pártja nagyobb hosszal előzi majd meg legfőbb riválisát. Evklidisz Cakalotosz volt pénzügyminiszter így fogalmazott: “Még nem győztük meg teljesen az embereket arról, hogy van megoldásunk (a válságra), ezért újból meg kell próbálnunk meggyőzni őket”.

Kosztisz Hadzidakisz, aki az Új Demokrácia vezette korábbi kormányban a fejlesztési tárca vezetője volt, a Skai televíziónak kijelentette: ha a Sziriza kapja a legtöbb szavazatot, jó lenne, ha közös kormányzásra hívná meg az Új Demokráciát.

Erre azonban nincs nagy esély – vélik megfigyelők. Emlékeztetnek: Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia miniszterelnök-jelöltje korábban úgy nyilatkozott, hogy bármelyik párt is nyeri a szavazást, önmagában vélhetően nem lesz majd képes kormányt alakítani, ezért nemzeti egységkormányra lenne szükség a 86 milliárd eurós legutóbbi nemzetközi mentőprogramja fejében vállalt reformok végrehajtásához. Csakhogy a Sziriza már jelezte: nem kíván ilyen koalíciót alakítani.

MTI