Benjámin Netanjáhú Moszkvába utazik


Benjámin Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke szeptember 21-én Moszkvába utazik – írja a Rusvesna. Azt fogja kérni Putyin elnöktől, hogy állítsa le Bassár el-Aszad szír kormányának támogatását, de az izraeliek érdeke is, hogy az orosz elnök ezt elutasítsa.

Nem titok, hogy Izrael támogatja a szír kormányellenes erőket. Az utóbbi héten az szír elnök helyzete rosszabbá vált. Az iszlamisták megtámadták a kormányerőket, a török hadsereg pedig megtámadta az iszlamisták ellen harcoló kurdokat. Szíria számára mentőövet jelent Irán, amely szükség esetén akár a hadseregét is beveti az iszlamista terroristák ellen, de ezt egyelőre szeretnék elkerülni, amíg nem ratifikálják az iráni-amerikai egyezményt.

Ekkor jelent meg Moszkva, amely nem hivatalos források szerint szakértőket és katonai járműveket küldött Szíriába, aminek köszönhetően a szír hadsereg több sikeres támadást is végrehajtott. Ezt figyelembe véve nem is meglepő, hogy az izraeli miniszterelnök hirtelen Moszkvába látogat.

Tel-Aviv azon a véleményen van, hogy az Irán által támogatott szír kormány sokkal veszélyesebb, mint az Iszlám Állam. Szerintük Irán szír partnerein keresztül támogatja a Hamaszt és a Hezbollahot, ezáltal fenyegetve Izrael északi területeit.

Viszont az Iszlám Államtól eltérően Bassár el-Aszaddal lehet tárgyalni. A háború végeztével Irán befolyása Szíriában megerősödik, de Izrael Iránnal is kompromisszumra juthat. Irán gazdasági blokádjának feloldása nemcsak előnyöket jelent neki, hanem egy bizonyos korlátozást is bevezet számukra, ami visszafogottságra készteti az utóbbit.

Ha eltekintünk az irán-izraeli ellentétektől, akkor a két országnak közös ellenségei vannak az öböl teokratikus monarchiáinak és a hozzá közel álló szunnita terroristacsoportosulások szemében. Az Iszlám Állammal nem lehet megállapodni. Irántól eltérően ők nem játszanak a palesztin üggyel, hanem abból élnek. Számukra egy cionista állam olyan egzisztenciális ellenség, amit el kell pusztítani. Amennyiben elfoglalják Damaszkuszt vagy az ország egy részét, akkor létrehozhatnak egy kalifátust, és tényleg veszélyt jelentenek majd Izrael északi területeire. Ezek után elkezdenek majd terjeszkedni, és az első áldozatuk Jordánia lehet.

Az országban több millió palesztin menekült van, akik azt követelik az Izraellel megállapodást kötött jordán kormánytól, hogy taszítsák tengerbe az izraelieket. Egyszer már képesek voltak megszervezni ezt a közösséget, és a jordán király ellen vonultak. Akkor sikerült megállítani a felkelést, de az IÁ nem mondott le a tervéről. Amennyiben sikerül megdönteni II. Abdullah jordán király hatalmát, akkor Izraelnek nem csak északi, de keleti hadszíntere is lesz. Ha így tekintünk a eseményekre, akkor Szíria és Oroszország érdeke teljesen egybeesik Izrael érdekével.

A találkozó alatt meg kell beszélni bizonyos extrém helyzeteket, hisz elég nagy a veszélye annak, hogy az izraeli légvédelmi rakéták lelőhetnek egy orosz repülőgépet, vagy pedig az izraeli tüzérség orosz katonákra nyit tüzet. A két ország elnökének el kell érnie azt, hogy ezeknek a szélsőséges eseteknek a lehetőségét a minimumra csökkentsék.